asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Pihe-puha lángos otthon

2021. február 11. 20:04 - BalázsBarbi

Foszlós, nem olajos

Nem tudom, miért épp nyári étel a lángos. Persze nem tagadom, hogy én se megyek haza a Balatonról vagy strandról egy jó sajtos-tejfölös nélkül, de ilyenkor inkább a pavlovi reflexek indulnak be: az ember meghallja a visítva csobbanás hangját és rögtön a büfé felé kell kanyarodnia. Pedig télen igazából még jobban esnek ezek a tartalmas ételek és az olaj fölött is kevésbé deprimáló álldogálni, ha nincs eleve negyven fok. 

149016256_914227596071507_2053969882964519591_n.jpg

 

Milyen szerencse, hogy olyan idő lett, hogy Amundsennek éreztem magam! Így nem volt kérdés, hogy ma van az évi rendes lángosnap. Többféle lángos-megközelítés létezik és nem állítom, hogy egyik vagy másik fajta jobb. De az egészen biztos, hogy én a pufi, foszlós verzióra szavazok a rósejbniszerűvel szemben és ez a recept ilyen lángosokat fog eredményezni.

A rósejbniről jut eszembe, hogy nagymamám mennyi sváb meg jiddis szót használt (akkor persze nem tudtam, hogy ezek azok). Egyrészt, mert részben sváb felmenői voltak, másrészt azért, mert kiskorában egy belvárosi társasházban éltek és ott volt egy jiddist beszélő idős házaspár, akikhez sokat átjárt. (1923-mas születésű nagymamámat amúgy ne tipikus joviális és gömbölyű nagyinak képzeljétek el, pláne ne higgyétek, hogy különösebben ízesen beszélt volna, teljesen pestiesen beszélt, idős korában is nálam magasabb, vékony nő volt. Ja, és még egy disclaimer: szerintem elég nehéz lehet már kibogozni ezeknek a szavaknak az eredetét, sokan használják ezeket sokfelé, én se nyelvész, se semmiféle szempontból hozzáértő nem vagyok, szóval remélem, senki sem izgatja fel magát ezen a rövid listán, ami a mai bónusz.)

Mindenesetre én tőle tudom nemcsak a rósejbnit, de azt is, hogy a kenyérvég az sercli, akinek stikkje van, az bolond, hogy a blődli az butaság, a káposztás tészta az cvekedli, a glancol az csinosít: “de ki vagy glancolva”, a spulni az egy tekercs cérna, a slafrok házikabát vagy köpeny, a bóvli ócskaság, a kóser az jó, a gefilte fish az töltött hal (nem tudom, erre miért emlékszem, mert ezt egészen biztos, hogy soha életemben nem csinált, tán csak neki is megmaradt ez a név), a krach az csőd, aki lébecol, az csak úgy teng-leng az életben, a pacák férfi, a stika meg titok. 

És akkor jönnek a pihe-puha lángos titkai is. 

Hozzávalók 3 főre (juhú, ezt kivételesen mindhárman esszük) 

30 deka liszt

1 tk só

1 deci víz (ez közelítő, sok függ a liszttől, inkább mérj bő egy decit)

1 deci tejszín (ez volt itthon, de lehet tejföl is, akkor kicsi víz még kell)

pici cukor

kb, egyharmad friss élesztő

egy evőkanál vodka (mint a fánknál: kevesebb olajat fog beszívni)

egy evőkanál olaj a tésztába

olaj a sütéshez

Az élesztőt a langyos vízben felfuttatom, a száraz hozzávalókat a jól bevált ikeás bödönben összekeverem, majd hozzáadom, a vizet és a tejszínt. Alaposan agyonkavarom tésztát, ami - vigyázat, nagyon lágy, kelesztés előtt főleg nem olyan, amit könnyen nyújtani lehet, vagy ilyesmi. A fakanállal alaposan megdolgozott tésztát kiborítom egy lisztezett deszkára (ha ilyenkor még nagyon nokedli lenne, akkor mehet bele egy kis liszt, de csak óvatosan), majd itt belegyúrom az olajat is. Ha ez kész, remélhetőleg van egy nagyon puha,  de azért összeállt tésztám, amit most visszateszek az edénybe és meleg helyen egy óráig kelesztek. Ha megkelt és még rezgőbb, levegősebb, akkor hat pici gombócba osztom és letakarva még addig pihentetem míg előkészítem és felmelegítem az olajat. Ha az olaj jó meleg (8-as fokozaton csináltam), kézzel tenyérnyi lángost formázok, jól széthúzkodom és mehet az olajba. Nagyon hamar megsül az egyik oldal, gyors fordítás és jöhet a másik, csöpögni meg megy a szűrőbe. 

Nekem alap, hogy sajtos-tejfölös, alatta fokhagymás olajjal, de jó simán, csak ezzel, csak azzal, kolbászkrémmel, de még tejfölös túróval is. 

Egy adag (két kicsi vagy egy nagy) ára feltétestül kb. 250 forint.

Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr3516424146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása