asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Háromfogásos karácsonyi vacsora négy főnek 5000 forint alatt

2020. december 06. 07:24 - BalázsBarbi

Kényelmesen belefért

Na végre valami haszna származik a családnak is abból, hogy blogolok: bevallom, hogy egy átlagos szombaton ritkán eszünk háromféle finomat. Tegnap viszont megcsináltam az olcsó karácsonyi vacsora munkacímen futó, régóta tervezgetett menümet. Arra voltam kíváncsi, mit lehet kifőzdei kedvencem, egy rántott sajt árából kihozni úgy, hogy mindenki jóllakjon, az ételek legyenek szépek, ünnepélyes hangulatúak és jelenjenek meg bennük az olyan tipikus karácsonyi alapanyagok, mint a dió, a mák, a narancs, az alma, a főétel húsos legyen és minden nézzen ki olyan jól, hogy az ünnepi asztalon is helye lehessen. Szerintem sikerült. Nézzétek viszont el, hogy nem karácsonyi hangulatban tálaltam és a fotók se most lettek a legjobbak: a karácsonyi tányérokat, még nem volt idegem levenni, szeretett konyhánk ugyanis annyira kicsi, hogy maximum Szusza-módra tudnék helyet szorítani most nekik. 

img_20201205_170406_963.jpg

 

Tehát a fenti kritériumoknak megfelelően csináltam egy gyömbéres narancsos céklakrémlevest pisztáciaszórással, másodiknak egyben sült, diós töltelékkel töltött csirkét sült répával, lilakáposztával és krumplival, valamint gránátalmás sárgarizzsel. Desszertnek pedig mákosguba-torta volt. Mivel mindegyik étel hozzávalóit és elkészítését leírom, most nem lesz vicces(kedős) sztori, csak a kedvenc karácsonyi számomat teszem ide. 

 

Biztos van, akinek ez nem elég hagyományos, nem elég ünnepi: sokan ilyenkor inkább halat esznek, mások pulykát vagy vörös húsokat, megint mások szerint nem élet az élet húsos leves nélkül. Megértem őket, de azért a céklalevest ők is nyugodtan kipróbálhatják. Az is biztos, hogy egy csomóan tudnak, pláne kényszerülnek ennél is olcsóbbat főzni, mások szerint meg az is hülye, aki épp karácsonykor spórol. Mindenkit puszilok!

Ja és még egy disclaimer: ez sajnos nem a Bravúros Beosztók csoport, így nem fillérre precíz a számítás, de arról biztosíthatlak, hogy inkább felfelé kerekítettem: még a sózásért is felszámítottam adagonként tíz forintot meg ilyenek. És egyébként legjobb lelkiismeretem szerint kalkuláltam és az összegeket a Tesco online árlistája alapján adtam meg.

Céklaleves gyömbérrel és naranccsal 

Hozzávalók négy főre:

két cékla, 150 forint

egy evőkanál cukor, 10 forint

2 evőkanál olaj, 50 forint

egy kis fej lilahagyma, 30 forint

kis darab gyömbér, 50 forint

egy kis bionarancs, 100 forint (ez a :Tescoban nem volt, Aldiban 699 egy kiló)

két teáskanál só, 10 forint

kis doboz natúr joghurt, 100 forint

fél csomag pisztácia, 250 forint

egy kicsi főzőtejszín, 400 forint

összesen: 1150 forint

Elkészítés:

A céklát meghámozom és kis darabokra vágom. Olajat melegítek, belereszelem a gyömbér felét, hozzáadok egy evőkanál cukrot, majd rádobom az apróra vágott hagymát. Kicsit később jöhet a cékla, amit szintén átforgatok és pirítok, mindezt magas hőmérsékleten. Ha megpirult, felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, belereszelem egy narancs héját és belefacsarom a levét (pár cseppet a guba habjába megspórolok), sózom és reszelek még bele gyömbért, majd hozzáadom a sót és a céklákat közepes lángon puhára főzöm. Ha megpuhult, botmixerrel pürésítem, hozzáadom a tejszínt, összeforralom és kóstolás után beállítom az ízét. Tálaláskor minden tányérba belekeverek egy kevés natúr joghurtot és megszórom a levest egy kevés durvára vágott pisztáciával. Konkrétan isteni: első falatra főleg a céklát érzed, de aztán jön a narancs és a gyömbér is,  és hab a tortán, hogy gyönyörű a színe. Bár a meleg leveseket forrón szeretem, ezt inkább langyosan javaslom enni, úgy a legfinomabb. 

Ünnepélyes rizs

Ilyet, vagy ehhez nagyon hasonlót a városi jógis Virágnál láttam, ő egy buddha-tálba tett ilyet, szerintem szuper ötlet, mert az ékszerkinézetű magoktól kifejezetten elegáns dolognak néz ki a legegyszerűbb rizs is. 

Hozzávalók négy főre:

egy gránátalma, 250 forint

1 kis bögre rizs,150 forint

1 evőkanál olaj: 25 forint

só 10

sáfrány(os szeklice), 230 forint -  az egész tasakot számoltam

összesen: 665 forint

Elkészítés:

A rizst némi olajon forrón átpirítom, majd ha már jól átforrósodott, felöntöm bő másfélszeres mennyiségű vízzel (a kétszeresével már nem szokott pergő lenni). Hozzáadok egy púpozott teáskanál sót és egy nagy csipetet a sáfrányos balhéból, majd fedővel lefedve közepes lángon megpárolom. Nem piszkálom, nem kevergetem, amikor a vizet elfőtte és lyukak kezdenek lenni a tetején, félrehúzom és pihentetem. A gránátalmát csak közvetlenül a tálalás előtt keverem hozzá!  Nagyon szép, a gránátalmától könnyű, kicsit savanykás ízű, a sáfránytól szép sárgás és ízes köret lesz belőle, nagyon jól megy a csirkéhez is.

Töltött egész csirke vele sült zöldségekkel 

Hozzávalók:

egy bő kilós egész csirke, 1100 forint

3 evőkanál zsír, 100 forint

2 evőkanál olaj, 50 forint

só, 10 forint

2 gerezd fokhagyma, 50 forint

fűszerek (bors, majoranna, rozmaring), 50 forint

2 sima zsemle vagy kifli, 100 forint

másfél deci tej, 50 forint

egy tojás, 60 forint

10 deka durvára tört dió, 300 forint

1 kisebb alma, 50 forint

4 szál répa, 100 forint 

4 nagyobb krumpli, 100 forint

4 gerezd lilakáposzta, 50 forint

összesen 2170 forint

A csirkét kicsit leöblítem, majd szárazra törlöm. A kifliket beáztatom a tejbe. Ha jól megszívták magukat, a kezemmel össze (kicsit ki is) nyomkodom a keveréket, sózom, borsozom, majorannázom, hozzáadok egy tojást,  10 deka aprított diót és egy apróra vágott almát. Az így összeállt tölteléket a csirke mellébe töltöm: az ujjaimmal benyúlok a bőre alá, fellazítom és az így keletkezett két tasakba betuszkolom a holmit. Ha van hústűm, a nyakánál össze is tűzöm. A csirke testét aprított fokhagymából, zsírból, sóból és borsból készült keverékkel alaposan bedörgölöm és a hátára fektetve beteszem egy nagy tepsibe. Csúszik, nyeklik, csuklik, úgyhogy csak óvatosan!

A zöldségeket olajos, sós, köményes páccal kenem át és a csirke mellé fektetem. 

Alájuk öntök némi vizet, teszek melléjük rozmaringszálakat, alufóliával szorosan befedem az egész tepsit és betolom a 160 fokos sütőbe, amiben körülbelül 1,5 órát sütöm. Ezután leveszem az alufólitát és 200 fokon még kb. fél óra alatt ropogósra pirítom a húst és a zöldségeket. A másfél óra után már puha krumplit lelapítom, mert ettől szétesik és beszívja az alatta lévő zsírokat, az elég finom, még ha nem is annyira szép. A combba hústűt szúrok és ha a lé, ami kifolyik, áttetsző, akkor kész. Összesen jó két óra kell neki.

Amúgy szerintem négy embernek nagyon bőven sok ez a csirke, főleg töltelékestül. Ha mondjuk csak a comb és a mellek fogynak el, a maradék apró húsrészekből pástétomot, vagy valamilyen húsos töltésű tésztabatyut lehet csinálni, vagy simán eleszegetni kenyérrel, a csirke alatt maradó zsíros, zselés szafttal és valami zöldséggel. Én kirándulásra csomagoltam magamnak tépett csirkés szendvicset. 

Mákosguba torta

Hozzávalók egy 20 centis formához

3 jóféle (pl. nosztalgia) kifli, amiben van is anyag: 240 forint

3 deci tej, 100 forint

2 evőkanál cukor, 20 forint

1 evőkanál porcukor, 10 forint

bourbonvaníliás-cukor, 100 forint

1 evőkanál vaj, 70 forint

2 tojás, 120 forint

négy evőkanál mák (én nem darált mákkal szoktam) 150 forint

összesen: 810 forint

 A kifliket karikára vágom és félreteszem.  A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojás sárgájával és egy evőkanál vajjal összeforralom és a kiflikupacra öntöm. Mielőtt öntöd, érdemes megkóstolni, legyen jó édes, hiszen még csak most jönnek a kiflik és a mák. Ha megszívta magát hozzáadom a 4 púpozott evőkanál mákot és jól elkeverem. A keveréket egy kiolajozott tortaformába öntöm. A két tojásfehérjéből egy evőkanál cukorral és pici narancslével kemény habot verek és a guba tetejére simítom. 170 fokon addig sütöm, míg a tetején a tojás meg nem pirul. A formában hagyom teljesen kihűlni, majd a hűtőbe teszem: jót tesz neki, ha fogyasztás előtt fél órával vesszük ki a hűtőből. Meg az is, ha van rendes tortatálad és nem egy pohárra állított kistányérban fotózod.

Összesen 4795 forint, ha jól számolok.

Kövessetek Instán és Facebookon is! Már persze csak, ha szeretnétek mindig értesülni a legújabb receptekről.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr7116319984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2020.12.07. 22:02:01

a töltött csirke töltelékére tudnál valami ünnepibbet ajánlani?
mert maga a valamilyen diós anyaggal töltött szárnyas koncepciója tetszik, de ahogy olvasom a nagyja a kifli.
kösz előre is.

illetve zsir helyett lehet tenni a tetejére mondjuk bacont?

Star Wars Totó és Videók 2020.12.07. 22:36:40

Ezt elmentem az ünnepekre, köszönöm!

BalázsBarbi 2020.12.07. 22:39:51

@Irbisz: A bacon tuti, hogy szuper a tetejére. A tölteléknek kellemes diós-almás íze van így, de esetleg mehet bele mondjuk kis aszalt szilva apróra vágva.

BalázsBarbi 2020.12.07. 22:40:55

@Star Wars Totó és Videók: Remélem, elkészítesz belőle egy-egy fogást! Kellemes Ünnepeket.

funfun 2020.12.08. 09:05:12

Komolyan mondom, tényleg jó receptek. Pont azért, mert másképp készülnek, eltérő hozzávalókból, mint amiket megszoktam. A levest biztosan ki fogom próbálni.

A töltött csirkénél a hasüregbe nem kerül semmi?

A hozzávalók árai egyébként szerintem gavallérosan vannak számolva, de az is klassz, hogy még költségvetés is van hozzá.

BalázsBarbi 2020.12.08. 09:09:35

@funfun: Örülök, ha kipróbálod, tényleg nagyon finom a leves! A hasüregbe most nem tettem semmit, de akár a mellbe került töltelék is jó oda, vagy kerülhet bele akár 1-2 kisebb alma is, ami a húsnak is jót tesz. Ezeket a végén, amikor már pirul, én kihúznám, hadd süljenek le azok is.

GiaMarie 2020.12.08. 09:34:53

Imádom az ötletet! Én is sokat foglalkozom a témával - pl mikor meg az iskolakezdéses hisztéria, hogy egy gyerekre vetítve 50-100.000 Ft. Nálunk minden évben kijön 20 alatt, milyen érdekes...na, mindegy. Ugyanakkor meg kell jegyezzem, 1 csirke- még ha töltve is van- 4 főre azért elég soványkának tűnik. Aztán lehet, hogy mi vagyunk csak Falánkék, és másoknál ez simán elég :D

BalázsBarbi 2020.12.08. 09:43:10

@GiaMarie: Köszönöm! Az iskolakezdés nálunk hullámzó: ha az ember nem vesz minden évben új táskát (mi nem szoktunk), az például jelentősen csökkenti a költségeket. Idén viszont volt olyan pluszköltség, hogy nemcsak szokásos tisztasági csomagot, de kéz- és felületfertőtlenítőt is kellett vinni egyes iskolákba. :O A százezer forint mindenesetre nekem is nagyon erős túlzásnak tűnik. Ami a csirkét illeti, töltve és a köretekkel szerintem bőven elég négy főnek, azért mégis csak ott van két teljes comb és a szárnyak, meg az egész mell, utóbbi vastagon töltve. Kicsi a kép, de talán látszik a hússzelet felett a jó másfél centis sáv. De persze, ez nagyon egyéni. Ha apukámat számítanám egy főnek, akkor 2-3 csirkére lenne szükség egy ilyen vacsorához. <3

Irbisz 2020.12.08. 11:27:10

@BalázsBarbi:
oké, kösz szépen, ez jó ötlet, akkor aszalt szilva, esetleg mazsola (azt is szeretjük) még nagyon jó lehet bele.
Illetve kicsit középkoriasra véve, mi kipróbáljuk ezt a receptet fácánnal, az ugyan konyhakészen ahogy nézem kisebb mint a tyúk (700-800 g), de a gyerekek külföldön, 2 főre meg bőven elég az is.

főleg úgy, hogy desszertnek az elképesztően finom, de enyhén szólva is laktató flódnit tervezem :)

BalázsBarbi 2020.12.08. 11:29:19

@Irbisz: :) Fácánt még nem ettem, de flódni nálunk is készül, imádom. És valóban, abból elég egy szelet. Kár, hogy még egy másodikat is mindig megkívánok mellé.

GiaMarie 2020.12.08. 16:03:55

@BalázsBarbi: Az én kedvenc challengem a heti menü 10.000 Ft alatt (esetünkben három főre). Már persze ebben nem az a kihívás, hogy beleférjen, mert tarhonyáskrumpli, párizsis zsömle, oszt' jónapot. Olyan értelemben, hogy minél fancybb menüt kihozni ebből :) Ok-ok, mondjuk cinkelt lapokkal játszom, mert otthonról dolgozom, tehát van időm főzni, meg hobbim is.

BalázsBarbi 2020.12.08. 19:12:29

@GiaMarie: Na, az is izgalmas. Egyébként mi is hárman vagyunk, az itteni receptek meg két főre szólnak általában - ez most egy nagyon különleges eset volt. És szuper ez a tízezres kihívás, menüterven én is gondolkodom, szerintem sokaknak jól jön, nemcsak spórolási céllal, de az ötlet miatt is.

motoroskonyhaja 2020.12.09. 01:59:51

Nagyon tetszik az ötlet, én is sokszor forintra kiszámolva írom a posztjaimat (vagy teszem fel a facebookra) a receptekkel együtt. Valaki írta (és én is igazat adok neki) hogy elég bőkezően mérted az árakat ;) Persze az nem baj, hiszen inkább legyen magasabb ár tervezve, minthogy hoppon maradjunk. Iyen pl. a csirke ára is: egy bő egész kiló csirke 1100 Ft - írtad. Akción kívül az egész csirke ára (belsőségek nélkül) általában 699 Ft/kg, azaz az Általad megadott 1100 Ft egy majdnem 2 kg-s csirkét is takarhat. Ergo ha akciósan tudja beszerezni valaki, akkor már bő két kilóval is számolhat.
Nagyon jó a poszt, nagyon jó az ötlet, gratula, csak így tovább! ;)

BalázsBarbi 2020.12.09. 08:26:51

@motoroskonyhaja: Nagyon köszönöm a visszajelzést. Voltam olyan balga, hogy éhgyomorra átkattintottam a blogodra és most sokkal éhesebb lettem. Nagyon klassz dolgokat készítesz! Igen, a miénk egész termetes csirke volt, emiatt is éreztem, hogy töltelékestül simán jóllakat négy embert akár. Minden jót!

GiaMarie 2020.12.09. 08:43:13

@motoroskonyhaja: Nálunk eleve örök konyhai praktika, ajánlom mindenkinek húha élményként. A csirkének csak a mellét veszed meg, minden más ajándék. Menj be bármelyik boltba! Ha nincs éppen valami húha akció, nézd meg, mennyibe kerül egy kiló csirkemell filé. Ezután vegyél egy egész csirkét. Otthon bontsd szét, mérd meg csak a mellfilét, szorozd fel a boltban látott kilós árral, majd hasonlítsd össze azzal az összeggel, amit az egész csirkéért fizettél! Döbbenetes alapigazság - csak a mellfiléért fizetsz, a többi ajándék :)

GiaMarie 2020.12.09. 08:56:30

A másik alávaló konyhai praktikám az amerikai reggeli. Volt egy nagyon csóró időszakom, mikor állandóan palacsintát kapott a gyerek reggelire, mert ez a legolcsóbb dolog a világon, nem kell boltba menni, és nem érzi, hogy nyomorúság van. Szerencsére ez az idő elmúlt, viszont szintet léptünk, és goffri a reggeli :D. Kell hozzá fél kiló liszt, 3 tojás, 10 deka cukor, sütőpor meg 2 dl olaj, ez összesen cca 400 Ft. Feltűröm az ingujjat, és főzök itthon karamella szószt kiló cukorból, ez kijön cca 500 Ft-ból, örökkévalóság + 2 nap adagról beszélünk. A luxus a dologban a Lidlis tejszínhab spray (nem ám a növényi, a rendes, 450 körül mozog). A fél kiló lisztből összedobott goffri 3 napra elég reggelire hármunknak, hadseregnyi adag gyakorlatilag, és mindenki elégedetten kezdi a napját :) Ok, hát, nem ez az egészséges reggeli tankönyvi példája,bűntudatosak csinálhatják teljes kiörlésű tönköly lisztből, kb 200 Ft-ot dob az összköltségen, a karamella úgyis gyógyítja a fűrészpor ízt :D Karácsony előtt mézeskalács fűszert is kap a cucc. 1000 Ft-ból 3 napig reggeliztetem a családot, úgy, hogy mindenki boldog és elégedett. Hozzá tartozik, hogy annyira durvába toljuk, hogy két goffrisütőnk van, ami szimultánban megy. Titkos trükk: a gofrisütés definitív férfi munka. A női munka bekeverni a mischungot, megsütni viszont férfi feladat :D. Variációk száma végtelen a feltétekre vonatkozóan.

BalázsBarbi 2020.12.09. 13:43:50

@GiaMarie: vagy a mellet árazzák túl nagyon, nem?

BalázsBarbi 2020.12.09. 13:44:33

@GiaMarie: A gofri tényleg az egyik legjobb reggeli.:)

Irbisz 2020.12.16. 17:35:49

@BalázsBarbi: na a hétvégén megcsináltuk a fácános verziót, a töltelék 1 zsemle tejben, 2 reszelt alma, mazsola, apróra vágott dió és némi szerencsendió volt. Köretnek sütőzacskóban sült krumpli volt (valamilyen olivás-hagymás-fokhagymás "páclé" volt mellette, amivel magát a fácánt is átkente kivül-belül), 3 félbevágott sült paradicsom és 2 sült narancs :).
A fácán alá vaj került, a tetejére bacon csikok, azt sütés közben is cseréltük.

az eredmény: a fácán maga 5*-os lett, a töltelék viszont nekem csak 4-es, de a párom azt is 5-ösre értékelte, azt mondta mennyei. A krumpki és a sült paradicsom szintén 5, de a sült narancs csak 3 felé, 4 alá - ha nyersen marad jobban járunk, de legalább kipróbáltuk, ezt is tudjuk :)

Összességében remek volt, de 4 főnek nem tudom elég lett volna-e. Bááár mivel leves és desszert nem volt (ez csak sima ebéd volt), és alaposan jóllaktunk, akkor ahogy karácsonykor illik, van leves és valami finom desszert is utána, akkor elég egy ilyen fácán is (bár az 5000 Ft-ot nyilván nem tudod tartani)
süti beállítások módosítása