Na végre valami haszna származik a családnak is abból, hogy blogolok: bevallom, hogy egy átlagos szombaton ritkán eszünk háromféle finomat. Tegnap viszont megcsináltam az olcsó karácsonyi vacsora munkacímen futó, régóta tervezgetett menümet. Arra voltam kíváncsi, mit lehet kifőzdei kedvencem, egy rántott sajt árából kihozni úgy, hogy mindenki jóllakjon, az ételek legyenek szépek, ünnepélyes hangulatúak és jelenjenek meg bennük az olyan tipikus karácsonyi alapanyagok, mint a dió, a mák, a narancs, az alma, a főétel húsos legyen és minden nézzen ki olyan jól, hogy az ünnepi asztalon is helye lehessen. Szerintem sikerült. Nézzétek viszont el, hogy nem karácsonyi hangulatban tálaltam és a fotók se most lettek a legjobbak: a karácsonyi tányérokat, még nem volt idegem levenni, szeretett konyhánk ugyanis annyira kicsi, hogy maximum Szusza-módra tudnék helyet szorítani most nekik.
Tehát a fenti kritériumoknak megfelelően csináltam egy gyömbéres narancsos céklakrémlevest pisztáciaszórással, másodiknak egyben sült, diós töltelékkel töltött csirkét sült répával, lilakáposztával és krumplival, valamint gránátalmás sárgarizzsel. Desszertnek pedig mákosguba-torta volt. Mivel mindegyik étel hozzávalóit és elkészítését leírom, most nem lesz vicces(kedős) sztori, csak a kedvenc karácsonyi számomat teszem ide.
Biztos van, akinek ez nem elég hagyományos, nem elég ünnepi: sokan ilyenkor inkább halat esznek, mások pulykát vagy vörös húsokat, megint mások szerint nem élet az élet húsos leves nélkül. Megértem őket, de azért a céklalevest ők is nyugodtan kipróbálhatják. Az is biztos, hogy egy csomóan tudnak, pláne kényszerülnek ennél is olcsóbbat főzni, mások szerint meg az is hülye, aki épp karácsonykor spórol. Mindenkit puszilok!
Ja és még egy disclaimer: ez sajnos nem a Bravúros Beosztók csoport, így nem fillérre precíz a számítás, de arról biztosíthatlak, hogy inkább felfelé kerekítettem: még a sózásért is felszámítottam adagonként tíz forintot meg ilyenek. És egyébként legjobb lelkiismeretem szerint kalkuláltam és az összegeket a Tesco online árlistája alapján adtam meg.
Céklaleves gyömbérrel és naranccsal
Hozzávalók négy főre:
két cékla, 150 forint
egy evőkanál cukor, 10 forint
2 evőkanál olaj, 50 forint
egy kis fej lilahagyma, 30 forint
kis darab gyömbér, 50 forint
egy kis bionarancs, 100 forint (ez a :Tescoban nem volt, Aldiban 699 egy kiló)
két teáskanál só, 10 forint
kis doboz natúr joghurt, 100 forint
fél csomag pisztácia, 250 forint
egy kicsi főzőtejszín, 400 forint
összesen: 1150 forint
Elkészítés:
A céklát meghámozom és kis darabokra vágom. Olajat melegítek, belereszelem a gyömbér felét, hozzáadok egy evőkanál cukrot, majd rádobom az apróra vágott hagymát. Kicsit később jöhet a cékla, amit szintén átforgatok és pirítok, mindezt magas hőmérsékleten. Ha megpirult, felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, belereszelem egy narancs héját és belefacsarom a levét (pár cseppet a guba habjába megspórolok), sózom és reszelek még bele gyömbért, majd hozzáadom a sót és a céklákat közepes lángon puhára főzöm. Ha megpuhult, botmixerrel pürésítem, hozzáadom a tejszínt, összeforralom és kóstolás után beállítom az ízét. Tálaláskor minden tányérba belekeverek egy kevés natúr joghurtot és megszórom a levest egy kevés durvára vágott pisztáciával. Konkrétan isteni: első falatra főleg a céklát érzed, de aztán jön a narancs és a gyömbér is, és hab a tortán, hogy gyönyörű a színe. Bár a meleg leveseket forrón szeretem, ezt inkább langyosan javaslom enni, úgy a legfinomabb.
Ünnepélyes rizs
Ilyet, vagy ehhez nagyon hasonlót a városi jógis Virágnál láttam, ő egy buddha-tálba tett ilyet, szerintem szuper ötlet, mert az ékszerkinézetű magoktól kifejezetten elegáns dolognak néz ki a legegyszerűbb rizs is.
Hozzávalók négy főre:
egy gránátalma, 250 forint
1 kis bögre rizs,150 forint
1 evőkanál olaj: 25 forint
só 10
sáfrány(os szeklice), 230 forint - az egész tasakot számoltam
összesen: 665 forint
Elkészítés:
A rizst némi olajon forrón átpirítom, majd ha már jól átforrósodott, felöntöm bő másfélszeres mennyiségű vízzel (a kétszeresével már nem szokott pergő lenni). Hozzáadok egy púpozott teáskanál sót és egy nagy csipetet a sáfrányos balhéból, majd fedővel lefedve közepes lángon megpárolom. Nem piszkálom, nem kevergetem, amikor a vizet elfőtte és lyukak kezdenek lenni a tetején, félrehúzom és pihentetem. A gránátalmát csak közvetlenül a tálalás előtt keverem hozzá! Nagyon szép, a gránátalmától könnyű, kicsit savanykás ízű, a sáfránytól szép sárgás és ízes köret lesz belőle, nagyon jól megy a csirkéhez is.
Töltött egész csirke vele sült zöldségekkel
Hozzávalók:
egy bő kilós egész csirke, 1100 forint
3 evőkanál zsír, 100 forint
2 evőkanál olaj, 50 forint
só, 10 forint
2 gerezd fokhagyma, 50 forint
fűszerek (bors, majoranna, rozmaring), 50 forint
2 sima zsemle vagy kifli, 100 forint
másfél deci tej, 50 forint
egy tojás, 60 forint
10 deka durvára tört dió, 300 forint
1 kisebb alma, 50 forint
4 szál répa, 100 forint
4 nagyobb krumpli, 100 forint
4 gerezd lilakáposzta, 50 forint
összesen 2170 forint
A csirkét kicsit leöblítem, majd szárazra törlöm. A kifliket beáztatom a tejbe. Ha jól megszívták magukat, a kezemmel össze (kicsit ki is) nyomkodom a keveréket, sózom, borsozom, majorannázom, hozzáadok egy tojást, 10 deka aprított diót és egy apróra vágott almát. Az így összeállt tölteléket a csirke mellébe töltöm: az ujjaimmal benyúlok a bőre alá, fellazítom és az így keletkezett két tasakba betuszkolom a holmit. Ha van hústűm, a nyakánál össze is tűzöm. A csirke testét aprított fokhagymából, zsírból, sóból és borsból készült keverékkel alaposan bedörgölöm és a hátára fektetve beteszem egy nagy tepsibe. Csúszik, nyeklik, csuklik, úgyhogy csak óvatosan!
A zöldségeket olajos, sós, köményes páccal kenem át és a csirke mellé fektetem.
Alájuk öntök némi vizet, teszek melléjük rozmaringszálakat, alufóliával szorosan befedem az egész tepsit és betolom a 160 fokos sütőbe, amiben körülbelül 1,5 órát sütöm. Ezután leveszem az alufólitát és 200 fokon még kb. fél óra alatt ropogósra pirítom a húst és a zöldségeket. A másfél óra után már puha krumplit lelapítom, mert ettől szétesik és beszívja az alatta lévő zsírokat, az elég finom, még ha nem is annyira szép. A combba hústűt szúrok és ha a lé, ami kifolyik, áttetsző, akkor kész. Összesen jó két óra kell neki.
Amúgy szerintem négy embernek nagyon bőven sok ez a csirke, főleg töltelékestül. Ha mondjuk csak a comb és a mellek fogynak el, a maradék apró húsrészekből pástétomot, vagy valamilyen húsos töltésű tésztabatyut lehet csinálni, vagy simán eleszegetni kenyérrel, a csirke alatt maradó zsíros, zselés szafttal és valami zöldséggel. Én kirándulásra csomagoltam magamnak tépett csirkés szendvicset.
Mákosguba torta
Hozzávalók egy 20 centis formához
3 jóféle (pl. nosztalgia) kifli, amiben van is anyag: 240 forint
3 deci tej, 100 forint
2 evőkanál cukor, 20 forint
1 evőkanál porcukor, 10 forint
bourbonvaníliás-cukor, 100 forint
1 evőkanál vaj, 70 forint
2 tojás, 120 forint
négy evőkanál mák (én nem darált mákkal szoktam) 150 forint
összesen: 810 forint
A kifliket karikára vágom és félreteszem. A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojás sárgájával és egy evőkanál vajjal összeforralom és a kiflikupacra öntöm. Mielőtt öntöd, érdemes megkóstolni, legyen jó édes, hiszen még csak most jönnek a kiflik és a mák. Ha megszívta magát hozzáadom a 4 púpozott evőkanál mákot és jól elkeverem. A keveréket egy kiolajozott tortaformába öntöm. A két tojásfehérjéből egy evőkanál cukorral és pici narancslével kemény habot verek és a guba tetejére simítom. 170 fokon addig sütöm, míg a tetején a tojás meg nem pirul. A formában hagyom teljesen kihűlni, majd a hűtőbe teszem: jót tesz neki, ha fogyasztás előtt fél órával vesszük ki a hűtőből. Meg az is, ha van rendes tortatálad és nem egy pohárra állított kistányérban fotózod.
Összesen 4795 forint, ha jól számolok.
Kövessetek Instán és Facebookon is! Már persze csak, ha szeretnétek mindig értesülni a legújabb receptekről.