asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Hamis hummusz egyszerűen

2020. november 25. 12:47 - BalázsBarbi

Nem kell mindig tahini

Érzékeny lelkűektől, valamint a nálam jobban és hitelesebben főző tömegektől már az alcím miatt is elnézést kell, hogy kérjek. Pontosan tudom, hogy a tahini az kell! De azt is, hogy míg csicseriborsó szokott otthon lenni, vagy ha épp nincs, a lányoknál akkor is tutira akad, szezámpaszta/szezámmag már nem mindig.

20201123_155806.jpg

Azt is tudom ám, hogy e paszta nem csak a humuszba jó, ezért simán megéri nagyobb mennyiséget előállítani belőle és előkapni, ha kell valamibe. Meg azt is, hogy attól, hogy én nem egy ázsiai delikát felett lakom, még nem egzotikum és egész sok helyen lehet kapni. Ja és azt is, hogy otthon is könnyen elkészíthető: csak magot kell pirítani és vízzel és fűszerekkel krémesíteni.

Viszont az is tuti, hogy van olyan, amikor az ember olyasmiből akar ügyködni, ami van otthon, vagy a sarki boltban. Mondjuk amikor karantén van és a héten már kétszer voltál volt a  lakóhelye 500 méteres körzetén túl. Egy ilyen esetből született meg ez csicseriborsókrém-recept, amiben szégyen-nem szégyen, nincs tahini.

Ha úgy jobb a lelkiismeretetek, inkább ne is nevezzétek hummusznak. Bár erősen emlékeztet rá, legyen a neve joghurtos csicserikrém, vagy a húsmentes gulyás mintájára: hamis hummusz. És nyugodtan meg is lehet róla a véleményetek, én vállalom, hogy tök finom. 


Amúgy kár, hogy nem nagyon vannak ma olyan számok(?), amikben a fentihez hasonló könnyedséggel énekelnek a szerelemről. Persze, amúgy tényleg a világ legjobb száma a Creep, és nagyon bírom a Wrecking Ballt is, de menő az is, amikor nem veszik annyira komolyan. Például amikor a hazudós másikról nem rihannai lánggal, hanem játékos könnyedséggel énekelnek. Ebben a számban ráadásul olyan jó szövegekkel, hogy csak na. Nem kérdezte még senki, de ha valaha felmerül, hogy bántam-e meg valamit eddig életemben, a dalt meghallgatva már tudom, mit fogok felelni. Bánom, hogy egy udvarlóm fejéhez se vágtam azt, hogy te szószegő szajkó!

És a krém. Az elkészítési módja - az emlegetett paszta hiányától eltekintve nagyon hasonlít a hummuszéhoz, de eltérés még, hogy mivel a joghurt eleve savanykás, citromlevet nem teszek bele. Viszont komolyan fontolgatom, hogy mi van, ha joghurt helyett egyszer mondjuk fetát teszek hozzá. Biztos, hogy úgyis tök finom és szuper krémes lesz!

Hozzávalók két főre: 

10 deka száraz csicseriborsó vagy 1 konzerv

1 kis doboz sűrű (vagyis görög) natúrjoghurt

1 teáskanál só

némi bors

kevés csili

1 teáskanál római kömény

1 mokkáskanál pirospaprika

2 evőkanál olivaolaj

Elkészítés: 

A száraz csicseriborsót előző nap beáztatjuk jó bő kétszeres mennyiségű vízbe.Nagyon meg fog duzzadni! Másnap vízben puhára főzzük és leszűrjük. A borsók egy részéről le fog ázni a külső burok, ezeket érdemes kikapkodni a többiből (vannak, akik fáradságot nem kímélve leszedegetik az összes ilyet, mert akkor jóval krémesebb lesz a végeredmény). Ha konzerves borsónk van, levét leöntjük és le is mossuk. Egy aprítóba betesszük a csicseriborsót, hozzáadjuk a joghurtot, a fűszereket, az olívaolajat és az egészből egy könnyű, szinte habos krémet készítünk. Kóstolás után, ha szükséges még sózzuk vagy oajat adunk hozzá. Fokhagyma is jó bele, most nem tettem.

Én kenyérrel, pitával, pirított tortillalappal, zöldséggel vagy Korpovittal szeretem enni.

Egy adag ára száraz csicseriből kb. 150 forint, konzervből körülbelül 300.

 Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr5316299694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KeletiGuru 2021.05.09. 10:01:18

Üdv, szoktam rakni szódabikarbonátot a csicseriborsóhoz asztatás közben, amikor főzön leszedem a fehér habot a vízról, itt is rakok szódabikarbonátot.

Nálam a család jobban szereti joghurttál, én a Tahinát preferálom.

#Tahina, @Csicseriborsó

BalázsBarbi 2021.08.18. 20:33:40

@KeletiGuru: szuper ötlet, kipróbálom!
süti beállítások módosítása