asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Isteni zöldborsós csirkepörkölt

2021. február 14. 17:10 - BalázsBarbi

Sűrő, krémes szafttal

A csirkepörköltet hét közben szoktam megkívánni, ami egyrészt rossz, mert este 6-7 körül már nem állok neki,  másrészt jó, mert így mire eljön a hétvége, már nagyon rá vagyok kattanva. Most kedd óra forog a fejemben, hogy jó lenne enni majd a héten. 

 

20210213_172009.jpg

 

Méghozzá nem is akárhogyan, hanem zöldborsósan, mert az még a simánál is finomabb! Lányomnak, aki nem eszik húst, viszonylag sokszor csinálok borsópörköltet és azt is nagyon szeretem, de a borsó édeskés íze még jobban kijön egy egyébként testesebb ízű, kicsit zsírosabb, húsos ételben. Nem tudom, hogy egyébként hagyományosan cigány étel-e, vagy hogy rendszeresen szoktak-e főzni ilyet a roma háztartásokban, én mindenesetre -  a mára sajnos megboldogult -  Hollywood terasz nevű kifőzdében ettem ebből a legjobbat. A munkahelyemtől pár percre lévő helyet néhány cigány asszony vezette és ahogy visszaemlékszem, ilyen borsós csirke vagy sertés, néha máj tuti, hogy mindig egyes nap volt az étlapon. 

Erről a szuper kajáról, meg a kifőzde mosolygós háziasszonyairól eszembe jutott a Parno Graszt. Nemcsak azért szeretem őket, mert a zenéjük szerintem az egyik legjobban fogyasztható és táncolható népzene/tánczene/világzene, de azért is, mert tavaly ilyenkor volt alkalmam találkozni a zenekarvezető Oláh Józsival és az az interjú az egyik kedvenc beszélgetésem volt 2020-ban. Józsi vicces és izgalmas riportalany, aki nagyon érdekes dolgokat mesélt a több mint 30 éves zenekar sztorijáról (mogyoróhéjban: a szabolcsi Paszabról indultak, megjárták Párizst, New Yorkot és beszélgetésünkkor épp egy Müpa koncertre készültek) és arról, hogy “Eredetileg cigányoknak akartunk zenélni, csak végül nem úgy lett.”

Be is teszek ide egy klassz számot tőlük, remélem bennetek is felkel a vágy, hogy pörköltet csináljatok, táncoljatok vagy beálljatok kannázni. 

 

A borsós csirkepörkölt

 

Hozzávalók két főre:

3 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 szép nagy tv paprika

egy evőkanál zsír

30 deka zöldborsó (most fagyasztott)

bors

kömény

pirospaprika

egy fokhagyma

2 csirke alsó comb és egy fél kisebb mell 

 

A zsírt felolvasztom, rádobom a köményt, a nagyon apróra vágott hagymát, fokhagymát és a paprikát, majd a csirkét is és magas lángon kicsit odapörkölök mindent. Ha megpirult, közepesre állítom a lángot, felöntöm az egészet vízzel, adok hozzá sót és paprikát és két-háromszor elfőzöm a levet, míg jó sűrű nem lesz. (Ha nagyon biztosra akarok menni, akkor ezen a ponton leturmixolom az egészet), majd hozzáadom a borsót is.  Amikor a hús már majdnem leesik a csontról, akkor kész is. Nokedlivel szeretem enni, de nem lett rossz ezzel a szélesmetélttel  sem, na meg egy kis tejföl sem rontja el. Sőt. Krémes, sűrű, édes egyszerre sós és édes, benne van a kezdeti "odakapás íze" - nagyon tartalmas és jó étel szerintem. 

Egy adag ára körülbelül 450 forint.

Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr6116426194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása