asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Carbonara

2020. december 08. 14:26 - BalázsBarbi

Már majdnem olyan, mintha

Naná, hogy a legjobb az, amit Bibi néni csinál Rómában. Bár Bibi néni valódi nevét nem tudom, így maradt meg a családi legendáriumban, mert egy Bibi nevű étterem háziasszonyaként találkoztunk ezzel a Fónay Márta típusú hölggyel, aki olyan finom carbonarát tett elénk, hogy az akkor nyolcéves lányom is megmondta: még az eredetinél is jobb! Igaz, az eredeti alatt az értette, amit addig itthon, na nem is feltétlenül otthon, hanem vendégségben, vagy étteremben evett. Tudod, azt a tejszínest. 

20201208_123941.jpg

Amivel amúgy egyáltalán semmi baj nincs: én nagyon sokféle ételt tudok szeretni, csak meglepett, amikor szembesültem vele, hogy ebbe igazából nem kell se tejszín, se az a sok más fondorlat, amit a magyarosított verziókban szoktak csinálni: fokhagyma sőt, hagyma, pláne ilyen-olyan porok. És még így is igaz, hogy a megszokottnál valamivel “igazibb” carbonarához lehet, hogy a te konyhádban is van minden. 

Valamivel igazibb, mondom, mert Bibi néni biztos pancettát, vagyis olasz hasaaljaszalonnát használt, a tésztát is ő gyúrta, meg a tyúkok is extra gustoso tojást tojtak, és akkor még nem beszéltünk a sajtról, ami pecorino és amit egy nagyobbacska darabból ő maga, azon frissiben reszelt rá. Ezek a feltételek, bevallom nem állnak a rendelkezésemre a hét második szürke munkanapján, amikor a félgőzzel működő Budapestről vágyakozom egy rég elmúlt nyaralás ízei után. Nagyjából úgy vagyok az olasz életérzéssel, mint a Dolly Roll ebben a klipben. 

A felvétel nem csak azért érdekes, mert tésztás témája miatt pont ideillik, vagy mert a maga módján vicces, hogy most nekünk se jut több, mint külföldre utazás helyett beülni egy olasz tájplakát elé. Fájdalmas aktualitását inkább az adja, hogy másfél hónap alatt pont olyanra nőtt a korábban egész menő frizurám, mint Dollyé.

Na de a carbonara. Szóval a lényeg: ehhez a 15 perc alatt elkészülő és mindenképpen frissiben fogyasztandó fogáshoz csak tészta, tojás, szalonna, parmezán, kicsi só és bors, na meg egy leheletnyi olívaolaj kell, a végeredmény pedig jóval messzebb lesz a tejszínes változatoktól, mint a Bibi néni féle őseredetiségtől. Még akkor is, ha per pillanat nem állnak rendelkezésemre tényleg olasz alapanyagok. 

Hozzávalók két főre

Fél zacskó száraztészta

15 deka húsos szalonna (szuper, ha füstölt/szárított, hogy még jobb íze legyen, nekem most kolozsvári volt)

1 evőkanál olívaolaj

3 tojás (kettőnek csak a sárgája)

1 evőkanál parmezán vagy “parmezán”

tört bors

Elkészítés

Egy nagy lábosban vizet teszek fel forrni, adok hozzá kb. egy evőkanál sót. Míg felforr, a szalonnát felvágom, de nem olyan kis darabokra, mintha túrós csusza tetejére szeretnék pörcöt: inkább olyan centis, másfél centis kockákra. Egy serpenyőbe öntöm az olajat, jöhet rá a szalonna és mehet a pirítás. Nem kell odaégetni, de jó, ha kisül belőle némi zsír, és a húsos részek is odakapnak. Míg a víz forr, a szalonna pirul, egy tányérba elkezdem felütni a tojásokat. Csak óvatosan, mert egy egész tojás mellé a másik kettőnek csak a sárgája kell a krémes szószhoz, a fehérjét félreteszem, és remélem, el tudom sütni valamibe. (Lehet persze úgyis, hogy az egész tojást felhasználod, ha így van, akkor viszont nem kell majd hozzá a plusz főzővíz és meg is kell kicsit sózni.)

A tojásokat felverem, majd hozzájuk adok egy evőkanálnyi parmezánt és az egészet simára keverem. Közben a tészta megfő (nem kell túlfőzni, ugye), leszűröm, de a főzőléből egy fél decit megtartok, és majd ha már nem tűzforró, lassan a tojáshoz keverek. A tésztát beöntöm a szalonnás serpenyőbe és most megint várok egy-két percet hogy az egész egy kicsit lehűljön. A következő lépés az lesz ugyanis, hogy a tojásos keveréket ráöntöm a tésztára, és ha az túl forró, akkor a tojás összeugorhat és a sárgás-krémes csodaszósz helyett elszúrt rántotta lesz belőle. Szóval várok egy picit, összeforgatok és kész is. Most elfelejtettem a durvára tört borsot a szószhoz keverni, mondjuk nem lett baja úgy sem, hogy a végén tettem rá. Szerintem mindenki a tányérján sózza, ha szükséges, mert a szalonna, a főzővíz és a parmezán is sós, így a legtöbbször - bármilyen hihetetlen - pont jól jönnek ki az az ízek. Szórhatsz a tetejére is sajtot, én most nem tettem.

A végeredmény egy hihetetlenül finom tésztaétel! A tojásos szószban valahogy felerősödik a sajt íze és a sajtnak is köszönhetően lesz krémes-ragacsos az egész, ehhez jön a sós-zsíros szalonna és a bors - így együtt egyszerűen isteni. Teszek is ide egy közelit, mert a fenti képen nem látszik, hogy ez szaftos.

20201208_124001.jpg

Az jut közben eszembe, hogy ugyanezt meg fogom csinálni egyszer kolbásszal is, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon finom, csak akkor annak már valami más nevet kell kitalálni.

 

Egy adag ára kb. 450 forint

Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr516324374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2020.12.12. 15:17:29

Most már elég!!!

Most már elég csupán a blogodat olvasni! Érdekes, poénos, könnyed, nagyon korrekt (lásd végre egy normális carbonara recept) és nagyon jól szerkesztett posztok!
Így "kénytelen voltam" felvenni a Blogodat az általam legolvasottabb blogok közé... ;) Bocs a béna poénért, de így sikerült... ;)
Nagyon örülök a blogodnak, a receptjeidnek, az írásaidfnak!
Ahogy írtam is pár napja: csak így tovább, gratula!!!
Olvasni foglak ;)

BalázsBarbi 2020.12.12. 20:17:31

@motoroskonyhaja: Meg vagyok hatva és nagyon köszönöm ! <3
süti beállítások módosítása