asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Rakott krumpli darált hússal

2020. november 27. 14:21 - BalázsBarbi

Szaftos, egyszerű és finom

 

Sajnos nem tudom ma bő lére ereszteni a dolgot, így gyorsan bele is vágok. A mai finomság azért készült el, mert véletlenül nem adagokra szétszedve, hanem egyben fagyasztottam le és olvasztottam ki kb. hatvan deka darált húst.20201127_122939_0.jpg

Hogy miért nagyobb mennyiség nálunk bő fél kiló darált hús? Azért, amiért a receptek is két főre szólnak. Bár hárman vagyunk, a legritkább esetben tudok olyat csinálni, ami mindenkinek jó, és mondanom sem kell, hogy nem én vagyok a szűk keresztmetszet. Lányom nem eszik húst, férjem meg kis túlzással nem eszi meg azt, amiben nincs valami húsféle. Szóval egy ilyen húsos krumplihoz simán elég 25 deka hús is, úgyis csak ketten kérünk belőle. És a délután készítendő császármorzsát is elég lesz két főre csinálni, mert abba a férjem fog épp csak belekóstolni.

Szóval volt ez a "60 deka, maradhat?" mennyiségű hús, és lett belőle tegnap egyben sült fasírt, de ott volt még majdnem ugyanannyi és azzal is kellett csinálni valamit. Jó, mi van itthon? Krumpli, eddig jó. Tejfölt majd hoz Titusz. Akkor legyen valami rakott krumpli. Hát legyen. És akkor ide is rakom ezt a számot, ami nem a kedvenc Beatles dalom, de ehhez a ködös, lassú, mindjárt itt a december és amúgy is péntek hangulathoz simán illik.

 

Hozzávalók két főre (ha jól laktok a kifőzdés adaggal, akkor ez inkább három főre szól)

Fél kiló krumpli (kb. négy szem)

25 deka darált hús

1 tojás

1 nagy doboz tejföl (kell majd ugye a készre is)

1 kis fej hagyma

pirospaprika

bors

zsiradék (és még mindig van a kacsazsírból)

Elkészítés:

A krumplit bő, sós vízben, héjában puhára főzöm, majd vékony karikákra vágom. A hagymát apróra vágom, serpenyőben egy kiskanálnyi zsíron vagy olajon megpirítom, majd hozzáadom a húst. Pirítom, sózom, borsozom, majd nagyon kicsi vizet teszek alá és meg is paprikázom. Ha egyenletesen átpirult és apró göcsörtökből áll, félreteszem hűlni egy kicsit. Egy tojást villával felverek és kb. három evőkanál tejföllel elkeverek, kicsit sózom. Ezt a keveréket adom hozzá a darált húshoz. A keverék nagyjából így néz majd ki.

20201127_114820.jpg

 

A sütéshez használatos jénait (esetemben a nagyon cuki, pont két személyre jó pepcobéli tepsimet) kikenem zsiradékkal és prézlit szórok bele, majd lerakok egy réteg krumplit. Erre jöhet a hús. Elvileg ugye hosszan rétegezhetnénk, de ennél a mennyiségnél és ebben a 20X20-as edényben ez úgy néz ki, hogy krumpli, hús, krumpli és viszlát. Szóval az alsó réteg a krumpli fele, rá jöhet a hús, majd a krumpli másik fele. A krumplik tetejét tejföllel megkenem és prézlivel kicsit megszórom. Utóbbi csak azért kell, mert így szoktam meg és mert a sütés közben savanykásabbá váló tejföl és a prézli együtt isteni. Kár, hogy csak a felnőttek esznek belőle, mert tök gyerekbarát, nem túl fűszeres, ellenben jó szaftos, sőt, trutyis.

Tejföl a tetejére és valami savanyúság az kell, mondjuk ez a cékla.

Egy adag ára kb. 500 forint.

 Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr9016304252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása