asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Gerslirizottó kellel és pesztóval

2021. január 13. 15:28 - BalázsBarbi

Krémes és izgalmas

Képzeljétek, az Asszonypajtás szerepelni fog a Borsban, illetve annak egy mellékletében, ahol három februári receptet fogok majd mutatni. Nyilván izgulok, mert itt ugye nincs olyan, hogy upsz, véletlenül elírtam valamit, javítom, és igazából azt se tudom, kik fogják olvasni, de nagyon örülök a lehetőségnek. Annak meg még inkább, hogy miközben azon morfondíroztam, milyen ételeket főzzek ide, létrejött egy klassz receptet, amit most meg is osztok veletek.

 

139119263_771284540130041_3232781632279336475_n.jpg

 

 

Egy gerslirizottóról van szó, amiben nagy örömömre el tudtam sütni a múltkori óriáskel maradékát is. Igaz, hogy abból eredetileg ribollitát akartam készíteni, de ami késik, nem múlik. A gersli az egyik kedvenc gabonám, pedig sokáig azt hittem, hogy azt csak kutyák eszik, mert a nagymamám - akik nagy állatbarát volt és rengeteg kutyát tartott, akik ráadásul szerelembe is estek egymással és egyre többen lettek -  az ebeknek főzött rendszeresen gerslit illetve néha burizst, mindezt egy bácskai néven futó hurkaszerű felvágottal. Pedig a gersli messze nem csak az ebgasztronómiában állja meg a helyét! Egyrészt nagyon egészséges (bár azért tápérték adatokért ne engem keressetek), olcsó és szuper állagúra fő, ráadásul van egy kicsi diós, vagy nem is tudom, hogy mondjam zamata, ami igazán különlegessé és karakteressé teszi. Mindjárt meg is mutatom, hogy készítettem gersliből tök finom rizottót. Nézzétek el nekem, de ma nagyon rohanok, mert cikket kell írni, értekezlet is lesz, meg minden, szóval szokásos extrának csak egy klassz "kutyás" dalt, a Hound dogot teszem be ide, de legalább nem Elvistől (nem mintha nem lenne szuper), hanem első előadójától, aki lényegesen kevesebbet keresett belőle, mint Elvis.

Nekem sokkal jobban tetszik ez a verzió, mert pont egy ilyen karakter (meg amúgy is, mindenképpen nő) szájába való a szöveg, legalábbis elképzelem az összes léhűtőt, akik egy ilyen fejmosás után tuti nem mernek Big Mama szeme elé kerülni. És ez így is van jól! Mennyire nagyon dögös az egész így, ahogy van?

A rizottóról meg még annyit, hogy persze ez csak idézőjelben rizottó, mert nem is rizs, és nem is úgy főztem, mint a rizottót szokás, de az élmény nagyon hasonló!

Pesztós gerslirizottó kellel 

Hozzávalók két főre:

10 deka gersli 

5 deka vaj

1 deci tejszín

2 evőkanál zöld pesztó

10 deka kelkáposzta vékony csíkokra vágva

bors


Elkészítés:

A gerslit sós vízben megfőzöm. Be lehet áztatni előző este, ekkor rövidül a főzési idő, de áztatás nélkül is puhára fő körülbelül 40 perc alatt. Nagyon sok vizet felvesz, ezért jó négyszeres mennyiséggel indítok ha nem áztatok, és érdemes ellenőrizni a gersli állagát még egyszer, ha elfőtte a vizet. Ha a gersli kész, serpenyőben kevés olajon megfonnyasztom a kelt. Picit sózom, borsozom. 

Na ebből a kettőből és pár krémesítő alapanyagból áll majd össze a "rizottó", amit csak közvetlenül tálalás előtt állítok össze: a kész gerslit felteszem melegedni,  hozzáadom a vajat, körülbelül egy deci tejszínt, majd a pesztót, ezt összekeverem, hogy rizottószerű, krémes állagot kapjak, majd hozzákeverem a kelt is. Ha szükséges, pici vízzel/alaplével könnyíthetek rajta.

A végeredmény: krémes szószban úszó rágható ki gömbök, néhol meg egész kicsikét még roppanós, kesernyés levelek. Sokkal sokkal finomabb mint amennyire fotogén! 

Egy adag ára körülbelül 300 forint. 

Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr9816387130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása