asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

Villámgyors bableves

2020. november 12. 12:45 - BalázsBarbi

Na jó, babos

Rohanós hétköznap, munkahelyi gondok, elszalasztott határidők, nyűgös-nyákos idő, újabb lezárások? Olyan jó lenne, ha ilyenkor valaki az asztalhoz ültetne és elénk tolna egy tál meleg ételt, igaz?

 

20201004_174120.jpg

A csodálatos komfortfood-man az én életembe Jacques Pépin képében jött el. A mindjárt 85 éves séf Facebook-csatornáján minden nap összedob egy-egy teljesen egyszerű, házias és finom ételt (maga és felesége, Gloria számára <3), amit egyrészt azonnal megennél, másrészt legszívesebben az ő társaságukban fogyasztanál el. Két legjobb dolog is van a videókban. Az egyik Pépin akcentusa, illetve, hogy semmi felvágás, semmi bonyolult trükk nincs, a receptek alapanyagai is arcpirítóan póriasak sokszor: simán főz pulykanyakból, használ konzervet és egyáltalán nem csinál úgy, mintha a főzés olyan óriási ördöngösség lenne, pedig bőven lenne mire felvágnia.  Bízom benne, hogy még nagyon sokáig tudja csinálni ezeket a szuper videókat! A bablevest most nem találom, de egyik nap tuti, hogy csinálok egy jó krumplisalátát.

Na, én nála láttam még a karantén idején, hogy konzerves babból főzött franciás bablevest, és rögtön arra gondoltam, hogy ilyesmit én is csinálok, még ha inkább magyaros verzióban is. Ha Pépinnek nem derogál a konzerves bab (amivel most nem feltétlenül pénzt, hanem időt spórolok), nekem aztán biztos, hogy nem fog.

Hozzávalók két főre (két kiadós adag lesz):

1 fehérbabkonzerv

1 szál sárgarépa

1  vékony szál fehérrépa

10 deka (egy kis szál)kolbász (ez abszolút elhagyható és akkor vega családtagom is megeszi)

1 kisebb hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál tejföl

liszt

fűszerek ( kömény, só, bors, babérlevél)

1 tojás

olaj

 

Ahogy készül

A fél hagymát és a gerezd fokhagymát a lehető legapróbbra vágom és egy evőkanál olajon (vagy ha épp olyan mázlim van, mint most, hogy van itthon kacsazsírom, akkor azon) átpirítom a köménymaggal együtt. Ezután mennek a kolbászkarikák, majd a kicsi kockákra vágott krumpli és a répák. Ezt összeforgatom, felforrósítom és ráöntök annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd beledobok 1 babérlevelet. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadom a konzervet a levével együtt. Közben egy tojásból és lisztből csipetkét csinálok és ha megint felforrósodott a cucc, belecsipkedem. A végén habarással (1 ek tejföl és egy kiskanál liszt simára keverve, kis lével még simábbra keverve és visszaöntve) sűrítek rajta. Kóstolás alapján ízesítek, de tényleg csak akkor, amikor hozzáöntöttem a konzervet, mert a kolbász és a bab leve is sós, és könnyű elsózni. Kevesebb mint fél óra alatt kész, és bármikor segít helyrebillenteni a lelkivilágomat.

Egy adag ára kb. 500 forint, kolbász nélkül meg csak 350. 

 Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr9416283154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása