asszonypajtás

vidám főzés, koszt, pénz

A világ legegyszerűbb túrógombóca

2020. november 04. 15:11 - BalázsBarbi

Bébikönnyű

A túrós édességek csodálatosak. Nemcsak mert otthonosak és finomak, de mintha még egészségesebbek is lennének krémes/csokis társaiknál. Én legalábbis erre szoktam gondolni, amikor a negyedik gombóc után nyúlok.

no.jpg

Ám ezzel a gömbbel se kerek minden: nekem például nem szokott jól sikerülni. Nem is értem: leírva igazán nem nagy ördöngösség, mégis mindig közbejön valami. Nem várok eleget, míg megszívja magát a dara, főzés közben szétesik az egész és egyáltalán: csak a lehalászás után derül ki, sikerült-e olyan állagot elérni, amilyet szerettem  volna. (Spoiler: nem).

Sokáig nem tudtam, hogy létezik ennek egy sokkal egyszerűbb módja is, pedig sokan csinálják hasonlóan - nem véletlenül!  A receptben részletesen le is írom majd, én hogy, de a lényeg, hogy ez a  gombóc tejbegríz és túró egyszerű háziasításából keletkezik, kihagyva a képletből a tojást és kikerülve a hosszas várakozást, és az állaglutrit. A gömböt már nem kell főzni, csak megformázni, prézlibe forgatni, és pikk-pakk megenni.

Bébikönnyű, ugye?

(Amúgy emlékeztek, mennyire menő kifejezés volt ez pár évvel ezelőtt? Esetleg most is az, csak már nem óvodás a gyerekem? Akárhogy is, örülök, hogy van. Amíg gyerek az ember, a hierarchiában betöltött szerepe erősen rímel az életkorára. A gimnazistáknak fájóan fejletlenek az általános iskolások, a felsősök masszívan lenézik az alsósokat, a negyedikesek leereszkedő nosztalgiával szemlélik a megszeppent elsősöket. Ilyen kicsik voltunk?- merengnek.  A ranglétra alján az ovisok vannak, ráadásul az életkoralapú degradálás szókészlete mindig rájuk utal: aki kisebb nálunk, vagy korának nem megfelelően viselkedik, az ovis, pisis, dedós. Ugye, milyen igazságtalan? Szerintem klassz, hogy a bébikönnyű kifejezéssel a 3-6 éves korosztály is elégtételt vehet a nála kisebbeken és elutasíthat mindenféle bébis viselkedést!)

Na de a gombóc:

Hozzávalók két személyre: (nem kis adag, legalább 10-12 gombóc lesz)

2,5 deci tej

néhány evőkanál búzadara  (mondjuk azt, hogy 5-6 deka)

25 deka túró

reszelt citromhéj

cukor

vaníliás cukor (azt amúgy lehet házilag is csinálni)

prézli

zsiradék a pirításhoz

Elkészítés:

A darából tejjel tejbegrízt főzök, vagyis felteszem melegedni a tejet, majd hozzáadom a grízt, édesítem és folyamatosan kevergetve türelmesen várom a sűrűsödést. (Mindenképpen érdemes a menzás-jellegűnél kicsit sűrűbbre főzni.) A tűzről levéve kicsit hűlni hagyom, majd egyszerűen (kézzel, vagy villával) beledolgozom a túrót és kóstolás alapján még egy kis cukrot, illetve vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat adok hozzá. Mindeközben kevés zsiradékon (amúgy működik anélkül is) zsemlemorzsát pirítok, majd a vizes kézzel formált gombócokat belehempergetem a pirult prézlibe.

Ehetjük magában, tejföllel, valamilyen lekvárral, szósszal, porcukorral, fahéjas porcukorral, szóval kábé bárhogy. Tényleg pofonegyszerű.

Egy adag ára kb. 400 forint.

 Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asszonypajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr8716273664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása