Rohanós hétköznap, munkahelyi gondok, elszalasztott határidők, nyűgös-nyákos idő, újabb lezárások? Olyan jó lenne, ha ilyenkor valaki az asztalhoz ültetne és elénk tolna egy tál meleg ételt, igaz?
A csodálatos komfortfood-man az én életembe Jacques Pépin képében jött el. A mindjárt 85 éves séf Facebook-csatornáján minden nap összedob egy-egy teljesen egyszerű, házias és finom ételt (maga és felesége, Gloria számára <3), amit egyrészt azonnal megennél, másrészt legszívesebben az ő társaságukban fogyasztanál el. Két legjobb dolog is van a videókban. Az egyik Pépin akcentusa, illetve, hogy semmi felvágás, semmi bonyolult trükk nincs, a receptek alapanyagai is arcpirítóan póriasak sokszor: simán főz pulykanyakból, használ konzervet és egyáltalán nem csinál úgy, mintha a főzés olyan óriási ördöngösség lenne, pedig bőven lenne mire felvágnia. Bízom benne, hogy még nagyon sokáig tudja csinálni ezeket a szuper videókat! A bablevest most nem találom, de egyik nap tuti, hogy csinálok egy jó krumplisalátát.
Na, én nála láttam még a karantén idején, hogy konzerves babból főzött franciás bablevest, és rögtön arra gondoltam, hogy ilyesmit én is csinálok, még ha inkább magyaros verzióban is. Ha Pépinnek nem derogál a konzerves bab (amivel most nem feltétlenül pénzt, hanem időt spórolok), nekem aztán biztos, hogy nem fog.
Hozzávalók két főre (két kiadós adag lesz):
1 fehérbabkonzerv
1 szál sárgarépa
1 vékony szál fehérrépa
10 deka (egy kis szál)kolbász (ez abszolút elhagyható és akkor vega családtagom is megeszi)
1 kisebb hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál tejföl
liszt
fűszerek ( kömény, só, bors, babérlevél)
1 tojás
olaj
Ahogy készül
A fél hagymát és a gerezd fokhagymát a lehető legapróbbra vágom és egy evőkanál olajon (vagy ha épp olyan mázlim van, mint most, hogy van itthon kacsazsírom, akkor azon) átpirítom a köménymaggal együtt. Ezután mennek a kolbászkarikák, majd a kicsi kockákra vágott krumpli és a répák. Ezt összeforgatom, felforrósítom és ráöntök annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd beledobok 1 babérlevelet. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadom a konzervet a levével együtt. Közben egy tojásból és lisztből csipetkét csinálok és ha megint felforrósodott a cucc, belecsipkedem. A végén habarással (1 ek tejföl és egy kiskanál liszt simára keverve, kis lével még simábbra keverve és visszaöntve) sűrítek rajta. Kóstolás alapján ízesítek, de tényleg csak akkor, amikor hozzáöntöttem a konzervet, mert a kolbász és a bab leve is sós, és könnyű elsózni. Kevesebb mint fél óra alatt kész, és bármikor segít helyrebillenteni a lelkivilágomat.
Egy adag ára kb. 500 forint, kolbász nélkül meg csak 350.
Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba!