Biztos nem jó ómen egy főzögetős blogot spenóttal indítani, de mit csináljak, ha tökéletes példa arra, miket szeretek főzni...? Olcsó, egyszerű, könnyen elérhető hozzávalókból készül, gyors, színes és még finom is. A tudat pedig, hogy Popeye is ebből szerzi szupererejét, csak még izgalmasabbá teszi.
(Pedig maga a rajzfilm-sorozat meglehetősen véleményes. Nem tudom, mennyire emlékeztek rá, én most kicsit felfrissítettem a memóriámat, és eléggé meglepve tapasztaltam, hogy sztori (különálló történetek sorozata) alapvetően nem Popeye ereje, hanem egy nagyon furcsa szerelmi háromszög körül bontakozik ki. Szerepel benne egy hatvan pluszosnak tűnő lepukkant matróz (Popeye), egy aggasztóan törékeny lány (Oliva), aki elvileg Popeye barátnője, legalábbis randiznak, és Bluto, egy nagydarab szexuális ragadozó, aki be akarja cserkészni Olivát, de aztán a végén Popeye jön ki jól a dologból. A legsúlyosabb az egészben, hogy Bluto mennyire elvtelen: simán árt is a lánynak, ha kibogozhatatlanul körmönfont elgondolásai úgy kívánják. Például ebben a részben (hosszú lenne elmondani, hogy jön ki, hogy épp ez az érdeke) áramot vezet Olíviába, meg ilyenek! Szóval finoman szólva is megkérdőjelezhető az egész. Nem úgy, mint a most következő spenótfőzelék.)
Ezt az elkészítési módot (nem pontosan, de majdnem), a pótanyukámtól tanultam, a beletrancsírozott tejes zsömlétől lesz olyan állaga, amit szeretek. Tudom ám, hogy sokak szerint csak friss spenótból jó, de szerintem egyrészt nem, másrészt meg az évnek olyan szakaszaiban is szoktam spenótot kívánni, amikor nincs szezon. Ilyenkor csak arra figyelek, hogy ne a teljesen krémes mirelitet vegyem, hanem azt, amit csak pürésítettek vagy daraboltak.
Hozzávalók két személyre:
1 csomag fagyasztott spenót
3 gerezd fokhagyma
egy evőkanál vaj
két deci tej
1 zsemle
só, bors
Elkészítés:
A vajon pár pillanat alatt megpirítok 3 gerezd zúzott fokhagymát. Ehhez hozzáadom a kiolvasztott és lecsepegtetett parajt és lassú tűzön melegíteni kezdem. Közben egy zsemlét nagyon apróra tépkedek, majd körülbelül másfél deci tejbe beáztatom. (Ehhez a legbénább zsemle a legjobb, mert az fog teljesen szétfoszlani.) Ha jól megszívta magát, rosszarcú masszát csinálok belőle, vagyis makulátlan kezekkel (de akár botmixerrel is lehet) elkezdem az egészet összegyúrni a tejjel. Ha megvan, ezt a masszát hozzáadom a zöldséghez és ha szükséges, kis tejjel még lazítom. Ha úgy van, tejszín se rontja el, sőt, de maradjunk a leginkább pénztárcabarát verziónál. Sózom, borsozom, összeforralom és kész. Sűrű, krémes, darabos, nagyon fokhagymás, finom. Jó főtt, lágy, buggyantott és egyéb tojásokkal, bundáskenyérrel - meg úgy nagyjából bármivel.
Egy adag ára kb: 450 forint a ráütött vagy épp rábuggyantott tojással együtt.
Ha szereted a blogot, kövess az asszonypajtás instán és facebookon is és gyere főzni az asszonypajtás receptklubba!